"Pedal Üstünde İstanbul"
İSTANBUL GENELİNDE BİSİKLET
YOLLARI VE YAYA YOLLARININ
ETÜD, PLANLAMA,
PROJELENDİRİLMESİ
META PEYZAJ PLANLAMA
İstanbul, Türkiye
İstanbul Genelinde Bisiklet Yolları ve Yaya Yollarının Etüd, Planlama,
Projelendirilmesiyle Bölgesel Ulaşım ve Trafik Etüdlerinin Yaptırılması işi
kapsamında, 631 km'lik bisiklet yolu güzergahı ile, alternatif bir ulaşım aracı
olan bisiklet kullanımı yaygınlaştırılarak hem trafik sorunu, gürültü ve hava
kirliliğinin azaltılması, hem de sağlıklı bir çevrenin oluşumuna katkıda
bulunulması amaçlamıştır.
Bisiklet günümüz metropollerinin akan zamanı yakalama çabasına yönelik en pratik uygulama çeşididir. Birçok metropolde bisiklet, ulaşım sisteminin tamamlayıcısı olarak tercih edilmektedir. Kentlerin büyüyerek daha geniş alanlara yayılması sonucunda bir yandan yolculuk mesafelerinin yaya ve bisiklet
ulaşımının sınırlarını aşması, diğer yandan da motorlu taşıtların yollara egemen olması, yolların ve trafiğin motorlu taşıtların ihtiyaçlarına göre planlanmasıyla yayalar ve bisikletliler oldukça zor koşullarda seyahat etmektedir. Otomobillerin en büyük payı aldığı bu gelişme sonucunda kent içinde yol yüzeyleri yetersiz kalmakta, trafik sıkışıklığı artmakta, yüksek taşıt trafiği ile birlikte hava ve gürültü kirliliği kabul edilebilir sınırları aşmakta, asfalta dönüşen kentlerde ulaşım sorununu çözmek savıyla yapılan yeni yollar ve katlı kavşaklar sorunu daha da ağırlaştırdığı gibi kentin estetiğini de bozmaktadır. Bu soruna yanıt verecek en güncel çözüm, alternatif bir ulaşım aracı ise, bisiklet sistemleridir. Fakat bu gelişmenin gerek fiziksel gerek de sosyal altyapısının oluşturulması gerekmektedir.
Günümüzde bisiklet kullanıcıları için yollarda herhangi bir yer ayrılmadığı ve sürücüler tarafından dikkate alınmadıkları için bisiklet kullanımı tehlikeli, stresli ve zor hale gelmekte ve bisiklet kullanımı giderek azalmaktadır.
Projenin süreci ve Detayları...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Planlama Müdürlüğü'nün ihale ettiği, "İstanbul Genelinde Bisiklet Yolları ve Yaya Yollarının Etüd, Planlama, Projelendirilmesiyle Bölgesel Ulaşım ve Trafik Etüdlerinin Yaptırılması" işi kapsamında, İstanbul genelinde tüm ilçeleri kapsayan 631 km uzunluğunda bisiklet yolları düzenlenmiş ve çözümlenmiştir.
İstanbul genelinde gerçekleştirilen yaya ve bisiklet yolları incelendiğinde ulaşım amaçlı değil, yoğunlukla rekreasyon amaçlı olarak düzenlendiği görülmekte olup mevcut bisiklet yolları 26 km civarındadır.
Proje kapsamında öncelikle yurtdışı uygulamaları incelenmiştir. Planlama ve uygulama aşamasında kararlar alırken gerekli temel prensipler ve standartlar hakkında araştırmalar yapılmış ve İstanbul genelinde mevcut bisiklet ve yaya yolları ve sorunların sorunları incelenerek çözüm önerileri getirilmiştir. Bu çalışmalar ve tasarım kriterleri doğrultusunda, İstanbul Genelinde bisiklet yolları güzergahları belirlenmiştir.
Bisiklet yolları güzergahları belirlenirken, öncelikle üst ölçekte ilçelerin arazi kullanımları çıkartıldı ve merkezi nirengi noktaları belirtildi. Ayrıca alanın topografik yapısı, eğim, yol genişliği, toplu taşıma güzergahlarına yakınlık ve aktarma noktalarına entegrasyonu, merkezi yerlere yakınlık, yaya ve meydanlara yakınlık, planlanan ulaşım projelerine uygunluğu gibi kriterler göz önünde bulundurulmuştur. Bisiklet yolları transfer merkezleri ile beraber entegre bir şekilde düşünülerek `Park et - Devam Et" sistemi şeklinde düzenlenmiştir. Bisikletli sürücüler, bisikletlerini aktarma noktalarındaki bisiklet parklanna bırakarak diğer ulaşım araçlarını kullanıp yollarına devam edebileceklerdir.
Bu kriterler doğrultusunda; bazı yerlerde bisiklet yolları için ayrılmış farklı özelliklerdeki ayrı güzergahlar, bisiklet şeritleri ve yolları şeklinde, bazı yerlerde araç yolu ile beraber, bazı yerlerde yaya yolu ile beraber ve bazı yerlerde ise yaya yoluna bisikletli yürüme şeklinde çözüm önerileri getirilmiştir. Karar aşamasında;
⦁ Yolun eğimli olması sebebiyle bisikletlilerin yaya olarak devam etmeleri uygun görülmüştür.
⦁ Bisiklet yoluna yeterli yol ve kaldırım genişliği olmadığı ve cadde üzerinde araç yoğunluk vede hızları yüksek olduğu için yaya ve bisiklet yolunun ortak kullanılması uygun görülmüştür.
yoI ve kaldırım genişlikleri yetersiz ve araç trafiği de yoğun olmadığı için yaya güvenliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak cadde boyunca iki yönlü olarak araç ve bisiklet yolunun ortak kullanılması uygun görülmüştür.
bisiklet yoluna yeterli yol ve kaldırım genişliği olmadığı ve cadde üzerinde araç yoğunluk ve hızları yüksek olduğu için yaya ve bisiklet yolunun ortak kullanılması uygun görülmüştür.
kararlar alınarak bisiklet yollarının güzergahları ve tasarımlarının nasıl olacağı belirlenmiştir.
Bisiklet yolları düzenlenirken genel olarak araç yolundan farklı olarak, farklı bir zemin döşemesi kullanılarak tasarlanmıştır.
Ülkemizde bisiklet yolu kullanımının yaygın olmaması ve o bilincin henüz yerleşmemiş olmasından dolayı, bisiklet yolları
İle araç yolu arasında koruma bandı yapılmıştır. Ayırıcı amaçlı kullanılan bu ayırıcı elemanlar, bisikletli sürücünün hem güvenliğini sağlamakta hem de yol kenarı parklanmanın çok olduğu ülkemizde bisiklet yollarının araçlar tarafından kesilmesinin önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Bisiklet yolları, yatay ve dikey yönlendirme levhaları, ışıklı sinyaller, yaya alt ve üst geçitleri, yaya hemzemin geçitleri, bisiklet öncelikli düzenlemeleri ve trafik ışıkları ile beraber çözümlenerek, bisiklet sürücüleri, araç sürücüleri ve yayaların bilgilendirilmesi sağlanmıştır.
Toplu taşıma aktarma noktaları ve merkezi yerler dikkate alınarak belli mesafelerde bisiklet park alanları oluşturulmuştur. Park alanlarının kapasiteleri belirlenirken, bulunduğu merkezin kullanım yoğunluğu dikkate alınarak hesaplanmıştır.
Bisiklet yollarının uygulama aşamasında detay katalogları hazırlanmıştır. Bisiklet yolları döşeme kaplamaları, sınırlayıcı eleman, bisiklet park ekipmanları, aydınlatma elemanları, baca kapakları ve ızgaralar için detay çalışmalar ve araştırmalar yapılmıştır.
İstanbul Avrupa yakası Bisiklet Yolları Güzergahları ve Transfer Merkezleri ile Entegrasyonu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Planlama Müdürlüğü'nün ihale ettiği, "İstanbul Genelinde Bisiklet Yolları ve Yaya Yollarının Etüd, Planlama,
Projelendirilmesiyle Bölgesel Ulaşım ve Trafik Etüdlerinin Yaptırılması" işi kapsamında, İstanbul genelinde tüm ilçeleri kapsayan 631 km uzunluğunda bisiklet yolları düzenlenmiş ve çözümlenmiştir.
Neden bisiklet kullanımı...
Bisiklet bireysel bir ulaşım aracıdır. Ulaşılmak istenen yere herhangi bir zaman tarifesine bağlı katmadan ulaşabileceği, güzergahını kullanıcının belirleyebileceği ulaşım aracıdır. Birçok araç ve tarife düşünüldüğünde ise oldukça düşük maliyetlidir. İstanbul'da araç trafiğinin çok yoğun olarak kullanımı düşünüldüğünde, yakıt ve motor gerektirmiyor oluşu, hem kullanıcıya ekonomik yönden katkı sağlarken hem de trafik sorunu, gürültü ve hava kirliliğine neden olmamakta ve sağlıklı bir çevrenin oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Otomobillere oranla çok daha az bir yüzey alanına ihtiyacı vardır. Bu hem trafikte hem de park alanlarında oldukça rahatlık sağlamaktadır. Örneğin bir otomobilin park ettiği alana 16 adet bisiklet park edilebilmektedir.
Bisiklet projeleri gerçekleştirilirken sadece fiziksel koşulları sağlamak ve önlemleri almak yeterli değildir. Bisiklet kullanımı konusunda sosyal, kültürel ve ekonomik bilincin de oluşturulması gerekmektedir.
Bisiklet yolları, yatay ve dikey yönlendirme levhalar', ışıklı sinyaller, yaya alt ve üst geçitleri, yaya hemzemin geçitleri, bisiklet öncelikli düzenlemeleri ve trafik ışıkları ile beraber çiiziimlenerek, bisiklet sürücüleri, araç sürücüleri ve yayaların bilgilendirilmesi sağlanmıştır
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü tarafından Anadolu Yakası'nda Bisiklet Yolları Uygulama Projesi kapsamında etap çalışmaları yapılmış ve animasyonlar hazırlanmıştır.
Uygulama aşamasında pilot bölgeler belirlenerek hayata geçirilmeye başlanmıştır.
Neden bisiklet kullanımı...
Bisiklet bireysel bir ulaşım aracıdır. Ulaşılmak istenen yere herhangi bir zaman tarifesine bağlı kalmadan ulaşabileceği, güzergahını kullanıcının belirleyebileceği ulaşım aracıdır. Birçok araç ve tarife düşünüldüğünde ise oldukça düşük maliyetlidir. İstanbul'da araç trafiğinin çok yoğun olarak kullanımı düşünüldüğünde, yakıt ve motor gerektirmiyor oluşu, hem kullanıcıya ekonomik yönden katkı sağlarken hem de trafik sorunu, gürültü ve hava kirliliğine neden olmamak-ta ve sağlıklı bir çevrenin oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Otomobillere oranla çok daha az bir yüzey alanına ihtiyacı vardır. Bu hem trafikte hem de park alanlarında oldukça rahatlık sağlamaktadır. Örneğin bir otomobilin park ettiği alana 16 adet bisiklet park edilebilmektedir.
Bisiklet projeleri gerçekleştirilirken sadece fiziksel koşulları sağlamak ve önlemleri almak yeterli değildir. Bisiklet kullanımı konusunda sosyal, kültürel ve ekonomik bilincin de oluşturulması gerekmektedir.
KENT MEYDANLARI
İstanbul Sancaktepe Belediyesi
Samandıra Meydanı Peyzaj Projesi
META PEYZAJ PLANLAMA
İstanbul/Türkiye
İstanbul; Sancaktepe Belediyesi Samandıra Meydanı, Saat Kulesi odağı ve modern tasarım çizgisiyle, gelişen ve büyüyen Sancaktepe ilçesinin sakinlerine kazandırıldı. Kentin iletişim ve birlikteliğinin gelişmesinde etkili olan 'MEYDAN' kavramıyla ilçenin değerini arttırması planlanan alan, tarafımızca yapılan gözlem ve analizler sonrası farklı konseptli tasarım alternatifleri geliştirilerek projelendirildikten sonra seçilen alternatif uygulanarak halkın hizmetine sunuldu.
Sancaktepede meydana getirilen peyzaj projesiyle İstanbul'a, çevrede görsel kalitenin artmasını desteklemeye meydan sağlamak hedefiyle yıllara mey-
dan okuyacak kalitede, nostaljik saat kulesi çalışmasıyla geçmiş dönemindeki karakterini meydana çıkartacak özellikte, memnuniyetsizliğe meydan vermeyecek bir MEYDAN kazandırılmıştır.
Kentler farklı sosyal ve kültürel özelliklere sahip insanların biraraya geldiği buluşma alanı özelliğine sahip bölgelerdir. Açık kamusal buluşma alanları olarak nitelendirilebilecek meydanların kentin oluşumunda oynadığı rol yadsınamayacak derecede büyüktür.
Kent meydanları, toplumsal yaşamda sosyal, kültürel, siyasal ve ticari bir çok amaçla bir araya gelme gereksinimimize merkez olan kamusal mekanlardır. Bölgeye kimlik kazandıran meydanlar; farklı zamanlarda farklı kullanıcı gruplarına transfer merkezi, buluşma noktası, dinlenme alanı, sosyalleşme merkezi, festival alanı, toplanma alanı, rekreatif faaliyet alanı olabilme özelliklerine sahiptir. Bünyelerinde değişik fonksiyon alanları planlanarak farklı etkinlikler yapılabilmektedir.
Şehir hayat ının önemli özelliklerinden biri raslantısal ve dönemsel olarak gelişen karşılaşmalardır.Toplumun birarada bulunduğu her mekanda çeşitli sosyal aktiviteler,
kamusal iletişimler gelişmektedir. Bu doğrultuda toplumsal bilincin, peyzaj algısının güçlendiği bu arena, kent kimliğinin taşınılması istenen noktasına ulaşma yoludur. İnsanların davranış kalıpları ile kentsel çevrenin insan üzerindeki etkisi ilişkisi karşılıklı bir döngü olduğundan insanların davranış ve aktivite yönelimlerini şekillendirecek fonksiyonlar getirmek, meydan çizgisinde önemli rol oynamaktadır.
Kentlerin kimi noktalarda kültürel özelliklerinin veya tarihi geçmişinin anlaşılmasında, kimi noktalarda ise nitelikli ve özgün karakterli kent kimliklerinin yeniden belirlenmesinde etkili olabilen meydan çalışmaları, bahsi geçen pek çok fonksiyon alanı kapasitesi taşımasıyla da peyzaj düzenleme çalışmalarında vazgeçilmez bir ana unsur olmuştur. Bu öncelikli kamusal mekan kavramı Sancaktepe'de bütüncül bir planlama adımı içerisinde Saat Kulesi çevresinde hayata geçirilmiştir.
Proje çalışması içeriğinde, motorlu taşıt ve yaya yollarının da yeniden düzenlenmesi yer almıştır. Bu içerik kent yollarının bir bölümünün, yalnız yürünebilen yerler durumuna getirilmesi ile yürümeye ve yürüyenlere daha geniş alanlar ayrılması işlemi olan yayalaştırma projesi niteliği taşımasını sağlamıştır. Böylece uygulanması sonrasında, projenin halkın açık alan bazında dinamik bir sürece girmesi hedefini güçlendirmiştir. İBB-Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nce yürütülen İstanbul trafik sirkülasyonu ve yayalaştırma projeleri dahilinde yapılan değişimler, bölgede gerek yaya gerekse araç trafiğinin iyileşmesi ve yenilenmesi ile birlikte ana bekleme ve toplanma merkezi kazanılmasını da sağlamıştır.
Meydanlar, sadece kentsel boşluklar olarak görülse de aslında ustaca planlanması gereken karmaşık sistemlerdir. Içerisinde yer alan birçok faktör (sert zemin, bitkiler, kent mobilyaları, objeler, toprak, su, hava, renk, ışık, koku, görünür ve duyumsal deneyimler, kullanıcılar vb.) bu karmaşık sistemi biçimlendirmek için bir araya gelir. Bu karmaşık sistemler doğru planlandığında, insanlara toplanma alanı fırsatı sunmalarının yanı sıra, oyun oynama, bisiklete binme, paten kayma, yürüyüş yapma, gezme, dinlenme gibi fiziksel; konser, toplantı, sanatsal ve toplumsal gösterilere alan sağlama gibi kültürel; arkadaşlar ile buluşma, fikir alışverişi yapma gibi sosyal deneyimlere katılma olanağı verebilmektedir.
Proje alanı bahsi geçen aktivitelere imkan sağlayabilecek şekilde oluşturularak, toplumsal yaşayışa canlılık ve hareket kazandırmıştır. Bu bağlamda meydan, Sancaktepe sakinleri arasındaki iletişim ve bilgi alışverişini arttırarak yerel insan ilişkilerine karşılıklı sevgi ve saygı katmak, cinsiyet ayırmaksızın 7'den 70'e her yaştan, her gelir grubundan, her türlü fiziksel koşuldaki (sağlıklı, engelli) insan tarafından alanı her mevsim, her gün ve her
saatte kullanmak gibi tasarım ilkeleriyle kurgulanmıştır. Proje tasarımında kalıcılık esas alınarak bölgenin topografik durumu, iklimi, ışık-gölge özellikleri, rüzgar yönü, nem-yağış oranları gibi doğal çevre verileri dikkate alınarak sert zemin malzeme seçimleri yapılmıştır. Alan girişleri rampalarla, alan geneli düşük eğimlerle çözülerek gerek engelli gerek yaşlı gerek bisikletli gerek bebek arabalı her kullanıcı grubunun ulaşımını kolaylaştırmak hedeflenmiştir.
Meydanda sürekliliği vurgulamak için ahşap oturma birimleri kullanılmıştır. Çöp kutusu, hidrolik baba, ağaç altı oturma birimleri, aydınlatma elemanları gibi kent mobilyası donatıları günümüzün modern, estetik, ergonomik, işlevsel modellerinden seçilmiştir. Bölge sakinlerinin istek ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek teknik alt yapıya sahip donatı elemanları; malzeme, renk, form, ölçek ve doku açısından çevreye uygun, tüm elemanların bir arada bütünlük oluşturulmasıyla birlikte sirkülasyona engel olmaması esas alınarak planlanmıştır.
Alanın gündüz kullanımı kadar gece kullanımına da ağırlık verilerek; gece kullanım dışı kalan, karanlık-ölü mekanların oluşmasını engellemek, çizgisel led aydınlatma tekniğiyle istenen noktalara yönelimi yakalamak, özellikle işlevsel ışık gösterileri ve farklı aydınlatma türleriyle meydanı çekici kılmak ve emniyeti sağlamak hedeflenmiştir.
Alanın stratejik noktalarına akustik etki sağlayacak şekilde yerleştirilen gizli hoparlörler ile alanda sabit ses sistemi oluşturulmuştur. Günün belli saatlerinde müzik yayını-nın, özel günlerde ise özel gösteri ve duyuruların yapılabilmesi kurgulanmıştır.
Alanın bitkilendirme tasarımı projesi; doğayı koruma ve niteliklendirme ilkeleri ışığında planlanarak çevre konutlarla ilişkileri güçlendirici alle ağaçları getirilmiştir. Doğaya yakınlık, geniş bakış açısı, etkinlik potansiyeli bütünlüğü çerçevesi oluşturulmuştur. Anıt ağaç niteliği taşıyan mevcut ağaçlar projenin tasarımını zorlayıcı etki-de olmasına rağmen korunarak mekanın tarihi, alanın karakterine dahil edilmiştir. Boş zamanları değerlendirme, dinlenme veya eğlenme gibi farklı amaçlarla alana gelecek farklı kullanıcı gruplarının kullanım bölgelerini sınırlayıcı olabilecek bitkilendirme çizgisi yakalanmış olmasına rağmen bitkisel tasarım, toplumsal kaynaşma ve görüşmeyi destekleyici bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Mekan algısında netlik esas alınarak ekolojik, sirkülatif ve rekreatif amaçlı yeşil alan-sert zemin dengesi yakalanmıştır.
Uygulanan projenin, nüfus yoğunluğu bu kadar yüksek olan şehrimizin, açık kamusal alanlar ihtiyacına faydalı bir kentsel kullanım örneği olduğunu göstererek diğer ilçelere de daha başarılı kamusal alanlar kazandırılmasında yönlendirici olması temenni edilmektedir.
![]() |
ŞANLIURFA
Karaköprü Belediyesi
Rekreasyon Alanı Projesi
META PEYZAJ PLANLAMA
Şanlıurfa / Türkiye
Şanlıurfa'da 'Doğanın Aynası' olarak tanımlanan rekreasyon alanı projesi;
içeriğindeki dinlenme, eğlence, spor ve ticaret alanları ile halkın sosyal
ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanacağı, boş zamanlarını değerlendire-
bileceği, günlük rutinden kaçabileceği, yenilenme ve rahatlama
yaşayabileceği özgün bir alan olarak tasarlanmıştır.
Şanlıurfa Karaköprü' de yer alan yaklaşık 140000m2 alana ve doğu-batı yönünde yaklaşık %25 eğime sahip proje alanı; ilçe merkezine yakın, şehir manzarasına hâkim bir noktada bulunmaktadır. Şanlıurfa'nın en modern ve gelişmekte olan Karaköprü ilçesinde proje kapsamında; dinlenme, eğlence ve spor aktivitelerinin yapılabileceği fonksiyon alanları oluşturularak halkın sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanacağı, boş zamanlarını değerlendirebileceği, günlük rutinden kaçabileceği, yenilenme ve rahatlama yaşayabileceği bir rekreasyon alanı tasarlanmıştır.
Rekreasyon alanı, insanların boş zamanları süresince farklı alternatifler arasından özgürce seçim yapabildikleri, eğlence zevk ve memnuniyet amacıyla bireysel ya da kolektif olarak gerçekleştirilen aktivite alanlarına denilmektedir. Gelişmiş ülkelerde insanların rekreasyonel faaliyetlere ayırdıkları zamanlar, gelişmişliğin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizde de yoğun kentleşmenin yaşandığı bu bölgelerde, kaliteli ve fonksiyonel kentsel mekânların gerekliliği artmaktadır. Bunun sağlanabilmesi için rekreasyon alanları farklı ihtiyaçlara cevap verebilme, değişime ayak uydurma ve doğanın bir parçası olma gibi özelliklere sahip olmalıdır. Alan; doğadan uzaklaşmamak, onu korumak içerikli konsept kararlarına bağlı olarak düzenlenmiştir. Bu amaçla proje alanı içerinde tasarlanan fonksiyon alanları, yaya aksları. detaylar ile birlikte çevresinden dolanılan değil, içerisinden geçilen bir yeşil alan haline gelecektir.
MİMARLIK DEKORASYON
Tüm bu fikirler ışığında proje konsepti: Şanlıurfa'da doğanın aynası olarak tanımlanmıştır. Tasarım kararları alınırken doğal ve kültürel süreçlerin ve kaynakların yanında, bu dinamiklerin arazi üzerinde tanımladığı yaşam ortamlarının (peyzajların) korunup geliştirilmesi, kentsel, kırsal, endüstriyel, turistik ve benzeri kullanımların mevcut ve olası çevre sorunlarının önlenmesi ve giderilmesi temelinde; toplum yararını gözeterek açık ve kapalı mekânların oluşturulmasında koruma onarım yenileme ve yönetim organizasyonu içeren planlama ve tasarım amaçlanmıştır. Buna göre; Ana sirkülasyon akslarının tesviye eğrilerine paralel geçirilmesine dikkat edilmiştir. Böylece alanda fazla kazı dolgudan kaçınılarak doğal görünümün korunması sağlanmıştır. imar planında da var olan, ana sirkülasyon akslarını doğu batı yönünde kesen iki adet yol ise yüksek eğim dolayısıyla tamamen merdivenler ile çözülmüştür.
İnsanların rahatça spor yapabilmesi, bölgeye kolayca ulaşabilmesine imkân vermek amacıyla alanın en kuzeyinde düz ve düze yakın noktada spor alanları tahsis edilmiştir. Spor alanı aquapark, çocuk havuzu, güneşlenme alanları, kapalı spor salonu, basketbol sahaları, mini futbol sahası, tenis kortlarıyla tam bir kompleks alan olarak donatılmıştır. Üst giriş yakınında 1400 m2 Park Bahçeler Müdürlüğü idari binası konumlandırılmıştır. Bu bina içinde sosyal tesis, bakım bir-
imleri, misafirhaneler, toplantı salonu ve mescit bulunmaktadır. Sosyal tesis yakın çevresinde 500 m2 çocuk oyun alanı tasarlanmıştır. Çocuk oyun alanı oyun grupları; daha modern, eğlenceli ve yaratıcı olması nedeniyle çocuklar tarafından daha çok tercih edilen ipli halatlı modellerden seçilmiştir. idari binanın arka tarafında manzaraya hâkim düz alanda, 20 piknik ünitesine sahip piknik alanı tahsis edilmiştir.
Alanın en çukur kısmında 1500 m2'lik biyolojik gölet tasarlanmıştır. Biyolojik gölet çevresinde yer alan ana aks; göletin üzerinde devam edip seyir terası ve dinlenme alanı olarak sonlanmıştır. Bu terasta insanların dinlenmesi ve rahatlaması için ahşap oturma birimleri yer alacaktır. Biyolojik göletin daha sağlıklı işlemesi ve suyun temizlenmesi için göletin içerisinde şelaleler oluşturulmuştur. Şelaleler görsel bir etki sağladığı gibi kot farkının da aşılmasını sağlamıştır. Bu alanda insanların uğrak noktası olması amaçlandığı için kafe ve çevresinde dinlenme alanları tasarlanmıştır.
Biyolojik göletin alt kotlarındaki eğimli alanlarda doğallığın ön plana çıkarıldığı tematik bahçeler tasarlanmıştır. Bu tematik bahçeler; botanik bahçesi, tıbbi bitkiler bahçesi, kaya bahçeleridir. Çoğunlukla bitkisel kompozisyonların yer aldığı görsel zenginliğe sahip bu bahçelerde yürüyüş yolları ve seyir teraslarına ağırlık verilerek insanların doğanın bir parçası olması hissine kapılması vurgulanmıştır.
Alanın manzaraya en hâkim ve kot farkları olan noktalarından birinde yaklaşık 3200 m2 alana sahip bir meydan düşünülmüştür. Bu meydan İspanyol merdivenleri tarzında geniş basamaklara sahip olmakla birlikte; basamakların yer yer oturma birimleri ya da sert zemin etkisini kırmak amacıyla yeşil parterlere dönüştüğü bir tasarıma sahiptir. Meydan yakın çevresinde görsel zenginlik sağlamak amacıyla bitki gösteri alanı ve çocuk oyun alanı ile bütünleşmiş restoran yer almaktadır. Restoranın geniş ahşap deck terasa sahip iki katlı dairesel bir yapı olması düşünülmüştür. Alanın manzaraya hâkim diğer bir noktasında geniş başka bir seyir terasına daha yer verilmiştir. Bu teras ise çim amfi ve kuru havuzların yer aldığı küçük bir meydan ile tamamlanmıştır. Şanlıurfa'nın sıcak iklime sahip olması nedeniyle kuru havuz; özellikle çocukların eğlenmesi ve iyi vakit geçirmesi için tasarlanmıştır.
Alanın alt kotlarında ve girişe yakın bölgesinde ulaşım kolaylığı ve araç park sorununu çözmek için amfi tiyatro konumlandırılmıştır. Amfi tiyatro kapasitesinin 1500 kişi olması; çeşitli konserler, etkinlikler ve yazlık sinema olarak kullanılabilmesini sağlamaktadır. Sahne, kulisler, dinlenme alanları ile birlikte kompleks halini almış amfi tiyatro gerektiğinde halka açık hale getirilebilir yapıda olacaktır. Amfinin üst kotlarındaki yeşil alanlarda da insanlar oturabilecek ve sahneye hakim olabileceklerdir. Alanın ikliminin sıcak olması nedeniyle alanın bütününde asma germe sistemlerine yer verilmiştir. Bu sebeple amfi tiyatro da atlanmayarak aynı sistemle gölgelik alanlara sahip olması sağlanmıştır. Pasif aktiviteler yanında bu rekreasyon alanında; kaykay pisti, dağ kızağı ve binicilik tesisi gibi aktif sporların da yer aldığı tesisler düşünülmüştür. Bu alanlardan kaykay pisti kot farkından yararlanılarak beton zemin olarak tasarlanmıştır. Dağ kızağı, 480 m. uzunluğunda ve 20 metre yukarıya çıkabilen bir düzenek olarak düşünülmüş ve bu eğime sahip alanda konumlandırılmıştır. Binicilik tesisi de; ahırları, açık manej ve tribünleri ile alandaki üst kotta bulunan girişe yakın bölgede konumlandırılmıştır.
MİMARLIK 87 DEKORASYON
Rekreasyon alanının alt yollarla bağlantısını sağlayan tali akslarda yer yer 175 m2 'lik çocuk oyun alanlarına yer verilmiştir. Bu çocuk oyun alanları yerleşim bölgesindeki insanların, parkın üst noktalarına çıkmalarını gerektirmeden kullanmalarını sağlayacaktır.
Rekreasyon alanında içerisinde; konferans salonu, toplantı salonu, atölyeler, laboratuvarlar, proje sınıfları ve sergi salonları bulunan bilim merkezi tasarlanmıştır. Bilim merkezinin ön bahçesinde açık hava derslikleri dinlenme alanları ile tamamlanmıştır. Rekreasyon alanının araç yolu ile kesişen noktalarında toplamda 174 araçlık olmak üzere cep otoparkları oluşturulacak-tır ve alanının güvenliği, alanın bütününe ulaşım kolaylığı sağlayan bölgelerde konumlandırılan güvenlik birimleri ile bisikletli güvenlik elemanları tarafından sağlanacaktır.
Peyzaj yaklaşımları olarak; Rekreasyon alanının, doğanın bir parçası olma özelliğinden uzaklaşmaması ve her mevsim kullanılabilir yaşayan bir alan olması amaçlanmış, bitkilendirme çalışmaları bu doğrultuda alanın mevcut topoğrafyasından faydalanılarak yapraklı ve ibreli türler hemen hemen eşit bir şekilde kullanılarak yapılmıştır. Özellikle alanı çevreleyen sınırlarda ve alan içinde yaprak döken türler tercih edilmiştir. Böylece alanın görsel ve fiziksel olarak çevresinden ayrılması ve alanı çevreleyen yaya yollarında her mevsim konforlu bir kullanım sağlanması hedeflenmiştir. Tasarım kararları ve mekânsal kurgu aşamasında belirlenen yeşil alan zonlarında, gölge alanlar yaratma, odak noktası oluşturma, görsel açıdan zenginlik sağlama, perdeleme, sınırlama gibi amaçlar doğrultusunda alanın tamamında geniş yapraklı, ibreli ağaçlar, çatılar ve yer örtücüler dengeli olarak kullanılacaktır. Botanik bahçesi, tıbbı bitkiler bahçesi ve kaya bahçesi gibi tematik bahçelerde bu temalara uygun yoğun bitkisel kompozisyonlar oluşturulacaktır.
Yoğun kentleşmenin yaşandığı bu ilçede cazibe merkezi haline gelecek olan bu rekreasyon alanının komşu parseli; otel, iş blok-ları ve alışveriş merkezi olarak planlanmıştır. Bu ticaret bölgesi, rekreasyon alanına hareketlilik kattığı gibi şehrin kalitesini de artıracaktır. Alanın topoğrafik özellikleri itibariyle otel manzaraya en hakim alanda ve en yüksek kotta bulunmaktadır. Otel bünyesinde spor merkezi, kapalı yüzme havuzu, otopark, toplantı salonları, balo salonu, restoran, odalar ve suitler bulunacaktır. Alışveriş merkezi ile ofis blokları bütün olarak düşünülerek tasarlanmış ve otel yapısı bu iki yapıdan fiziksel olarak ayrılmıştır. Alışveriş merkezi, Şanlıurfa'nın yöresel pazarlarından esinlenerek, iki adet iç sokaktan oluşturulmuş ve park alanından koparılmayıp aksine park içerisinden gelen iki ana aks ile alışveriş sokakları çakıştırılmıştır. Böylece alışveriş merkezini besleyen ana akslar parkın içine kadar uzanmıştır. Alışveriş merkezi içerisindeki iki ana aksın arasındaki kot farkı galeri boşluğu olarak değerlendirilip, içerisinde mağazaların yapılmasına olanak sağlamıştır.
İklimsel özellikler göz önünde bulundurularak bu alanda ana tasarım kriteri; gölge alanlar oluşturmak ve doğal havalandırma sağlamaktır. Konsepti doğallık olan rekreasyon alanı yakınında bulunan bu ticaret alanında doğallık ilkesinden uzaklaşmamak ve mevcut yeşil yamaç dokusunu korumak için yeşil çatılar kullanılacaktır.
Bütün bu kriterler ve detaylar ışığında proje alanı; yoğun kentleşme arasında insanların ferah bir nefes alabileceği, rahatlayabileceği aynı zamanda çeşitli aktivitelere katılabileceği özgün bir alan olarak Şanlıurfa'da yeni bir soluk olacaktır.
"Yükselen Bağdat"
Bağdat Uluslararası Havaalanı Yolu
Ve şehir Merkezi Hattı Peyzaj Projesi
META PEYZAJ PLANLAMA
Bağdat / Irak
Bağdat Uluslararası Havaalanı Yolu, Meçhul Asker Anıtı ve Yeşil Bölge
Girişleri Bakım ve Geliştirme Projesi, savaştan sonra Bağdat'ın yeni yüzü için ilk büyük ölçekli proje olmasının yanı sıra; şehre giriş kapısı sağlayarak, şehir merkezine kadar karşılama aksı oluşturmayı amaçlamıştır.
Tarihi Bağdat şehrinin yenilenmesi için önemli bir sürecin başlangıcını oluşturacak olan Bağdat Uluslararası Havalimanı'nı şehir merkezindeki Cündi Meçhul
Anıtı'na bağlayan 19 kilometrelik ulaşım ve çevre düzenleme kurgusu, barışın ilk ışığı olmalıydı. Bu farkındalık ve bölgenin tarih boyunca "medeniyetler beşiği" olarak bilinmesi tasarım sürecinde önemli rol oynamıştır.
Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan Mezopotamya bölgesi tarih boyunca birçok medeniyetin gelişimine sahne olmuştur. Proje konseptine ilham olan; Bağdat'ın bu iki nehrin birbirine en çok yaklaştığı yerde kurulmuş olmasıdır.( Bağdat'ın bu iki nehrin birbirine en çok yaklaştığı yerde kurulmuş olması proje konseptine ilham olmuştur.)
Projede bulunan su öğeleri Fırat ve Dicle'yi, bunların arasında kalan yeşil alanlar, su ve ışık gösterileri ise yeniden yükselen Bağdat medeniyetini simgelemektedir.
«Yükselen Bağdat» konsepti; özel vip yolu, Anıt bölgesi ,
6 kilometrelik duvar tasarımları ve özel su & ışık gösterileri ile vurgulanmıştır.
Tasarım sürecinde, öncelikle su gösterileri ve bitki kompozisyonları eskizleriyle yola çıkılan peyzaj tasarımında çok sayıda alternatiflerin hazırlanarak en optimum çözümlerin geliştirilmesi yolu izlenmiştir.
Proje konseptin de önemli bir yer tutan su gösteri alanlarının tasarımında izlenen yol Bağdat gibi farklı bir iklime sahip bölgenin analizi ile başlamıştır.
Tüm proje alanında, yönlendirici yol aksları boyunca tekrar eden, ancak belirlenen mekan geçişlerini vurgulayacak, bölgeler için ise özel, tek tasarımlar ile su aksları oluşturulmuştur. Oluşturulan su öğeleri genel olarak Dicle ve Fırat nehirlerini simgelemektedir ve Bağdat şehrinin savaştan önceki mevcut alt yapısı ve kontrol noktalarının konumları gözetilerek önemli lokasyon noktalarında tekrarlanarak kurgulanmıştır.
Tüm sistemin mimari, statik, mekanik ve elektrik çözümleri bölgenin koşullarına uygun olacak şekilde çözümlenmiştir. Gece ve gündüz sıcaklık farkının 50 derecelere ulaştığı ve zaman zaman kum fırtınalarının görüldüğü koşullar için hem bitkisel hem de yapısal malzeme seçimlerinde her biri konusunda uzman kişilerce detaylı çalışmalar yürütülerek laboratuvar ortamındaki deneyler sonucunda çözümler geliştirilmiştir.
Havaalanı bölgesinde 40 m2'lik, tekrar eden havuzlar kullanılmıştır. Proje genelinde kullanılan 63 adet 40m2'lik havuzlar için sekiz farklı tip tasarlanmıştır.
Vip Yolu; havuzlar ve yüksek bitkiler ile özel misafirlere yönelik; görsel etkisi ile değişen ve yükselen Bağdat için yeni bir referans noktası olması planlanmıştır.
Havaalanı VIP bölgesi için projenin en farklı ve özel tasarımlarından biri olan VIP havuz tasarlanmıştır. 20 metre çapında olan bu dairesel formlu havuz için; Fırat ve Dicle nehirlerini temsil eden paslanmaz metal profiller ve ortada yükselen Bağdat'ı temsil eden bir küre ile yüksek atışlı fıskiyelerden oluşan su gösterileri düşünülmüştür. Dairesel havuz içinde kurulan farklı mekanizmalardan biri de alt kota akan sular ve damla konseptidir. Kaynama etkisi yaratan bu efektin gece etkisi için özel armatür seçimleri ile aydınlatma tasarımı yapılmıştır. Su atışlarında karar vermek için deneysel çalışmalardan sonra geliştirilen alternatiflerde 50 santimetreden başlayarak 12 metreye kadar yükselen su gösterilerine karar verilmiştir.
Şehir merkezine giden ana yolun en önemli kavşaklarından biri olan Cami kavşağına konumlandırılan 1100 m2'lik doğal gölet, Şelale ve bitki yuvaları ile desteklenerek görsel bir zenginlik oluşturulmuştur. Gölet çevresi için bölgenin endemik bitki türleri ile tropikal bitkilendirme tasarımı geliştirilmiştir.
Tasarlanan su aksının en büyük yüzölçümüne sahip havuzu ise, 55 metre çapındaki cami kavşağı havuzudur. Zamansal geçişlerin mekanik olarak programlandığı, müzik notalarına duyarlı olarak geliştirilen farklı su atış gösterileri tasarlanmıştır. Haftanın her günü, farklı saat dilimlerinde, farklı konseptlerde gösterilerin oluşturulması amaçlanmıştır.
1.600.000 m2'lik peyzaj alanında önemli bir yüzölçümüne sahip olan yeşil alanların organizasyon kararları ve mevsimsel önlemlerde amaçlanan; havaalanından şehir merkezine kadar oluşturulan 25 ila 50 metre arasında değişen genişliklere sahip yeşil akslarda tasarlanan bitki kompozisyon adaları ile perdeleme sağlanırken hareketli bir görsel şölen olmuştur.
Havaalanı yolcu çıkışında başlayan bitkisel gösteri; tasarımdaki algıyı; mevcut palmiyelerin korunması ve beyaz gül parterlerinin oluşturulması ile sağlamıştır. Kontrast etkiyi arttıracak olan renk ahengi için seçilen üç renk çakıl ile sade fakat etkili bir anlatım amaçlanmıştır. Bitkisel tasarımdaki bu çakıl düzenlemeleri ile renk kompozisyonları ve estetik etki yakalanmıştır.
Gösterişli aksların vurgulandığı ve mevsimsel değişliklerin göz önünde bulundurulduğu belli modüler tekrarlanarak bitki kompozisyonları tasarlanmıştır.
Tarihi Bağdat şehrinin merkezine yakın "Anıt Bölgesi" için de özel tasarım geliştirilmiştir. Renklerin ahenginden ilham alınarak oluşturulan çizgiler, proje geneline hakim olan su ve ışık gösterileri ile vurgulanmıştır. Çeşitli kesit çalışmaları ile mekânsal dengenin yolun iki tarafında da sağlanması amaçlanmıştır. 1,5 kilometrelik bu aks boyunca simetrinin sürdürüldüğü tasarımda; mevcut kanala dekoratif bir görünüm kazandırılırken, fıskiye sistemleri ve led aydınlatma düşünülmüştür. 1 adet 34 metre çapında merkez havuz ve 340 metre uzunluğunda, 4 metre eninde kanal tasarlanmış-tır. Dekoratif kent mobilyaları ile bitkisel peyzaj kompozisyonları tasarımın destekleyici elemanları olmuştur.
Yaklaşık 1000 sene önce ilk uçağı yapıp uçmayı gerçekleştiren alim olan Abbas Bin Firnas anıtının peyzaj tasarımı genel proje konseptinden farklı düşünülmüştür. Böylelikle genel içinde özel bir mekan ile yapısal ve bitkisel kontrast sağlamak amaçlanmıştır. Abbas Bin Firnas dünyada uçmayı ilk deneyen kişi olduğu için, yükselişini ve cesaretini vurgulayan bir tasarım düşünülmüştür. Bitkiler ve havuzdaki fıskiye boyları, anıtı merkez kabul edecek şekilde yükselmektedir. Anıt platformu ve havuzun biçimsel formunu oluşturan türkmen yıldızı; türk devletlerinde birlik ve beraberliğini temsil etmektedir.
Proje konseptin de önemli bir yer tutan su gösteri alanlarının tasarımında izlenen yol Bağdat gibi farklı bir iklime sahip bölgenin analizi ile başlamıştır. Tüm proje alanında, yönlendirici yol aksları boyunca tekrar eden, ancak belirlenen mekan geçişlerini vurgulayacak, bölgeler için
ise özel, tek tasarımlar ile su aksları oluşturulmuştur.
Oluşturulan su öğeler' genel olarak Dicle ve Fırat
nehirlerini simgelemektedir ve Bağdat şehrinin
savaştan önceki mevcut alt yapısı ve kontrol noktalarının konumları gözetilerek önemli
lokasyon noktalarında tekrarlanarak
kurgulanmıştır.
Havaalanı bölgesinde 40 m2'lik, tekrar eden havuzlar kullanılmıştır.Proje genelinde kullanılan 63 adet 40m2lik havuzlar için sekiz farklı tip tasarlanmıştır. Vip Yolu; havuzlar ve yüksek bitkiler ile özel misafirlere yönelik; görsel etkisi ile değişen ve yükselen Bağdat için yeni bir referans noktası olması planlanmıştır. Havaalanı VIP bölgesi için projenin en farklı ve özel tasarımlarından biri olan VIP havuz tasarlanmıştır. 20 metre çapında olan bu dairesel formlu havuz için; Fırat ve Dicle nehirlerini temsil eden paslanmaz metal profiller ve ortada yükselen Bağdat'ı temsil eden bir küre ile yüksek ateşli fıskiyelerden oluşan su gösterileri düşünülmüştür.
Şehir merkezine giden ana yolun en önemli kavşaklarından biri olan Cami kavşağına konumlandırılan 1100 m2 lik doğal gölet, şelale ve bitki yuvalar, ile desteklenerek görsel bir zenginlik oluşturulmuştur. Gölet çevresi için bölgenin endemik bitki türleri ile tropikal bitkilendirme tasarımı geliştirilmiştir.
Tasarlanan su aksının en büyük yüzölçümüne sahip havuzu ise, 55 metre çapındaki cami kavşağı havuzudur. Zamansal geçişlerin mekanik olarak programlandığı, müzik notalarına duyarlı olarak geliştirilen farklı su atış gösterileri tasarlanmıştır. Haftanın her günü, farklı saat dilimlerinde, farklı konseptlerde gösterilerin oluşturulması amaçlanmıştır
1.600.000 m2'lik peyzaj alanında önemli bir yüzölçümüne sahip olan yeşil alanların organizasyon kararları ve mevsimsel önlemlerde amaçlanan; havaalanından şehir merkezine kadar oluşturulan 25 ila 50 metre arasında değişen genişliklere sahip yeşil akslarda tasarlanan bitki kompozisyon adaları ile perdeleme sağlanırken hareketli bir görsel şölen olmuştur.Havaalanı yolcu çıkışında başlayan bitkisel gösteri; tasarımdaki algıyı; mevcut palmiyelerin, korunması ve beyaz gül parterlerinin oluşturulması ile sağlamıştır.. |
Tarihi Bağdat şehrinin merkezine yakın "Anıt Bölgesi" için de özel tasarım geliştirilmiştir. Renklerin ahenginden ilham alınarak oluşturulan çizgiler, proje geneline hakim olan su ve ışık gösterileri ile vurgulanmıştır. Çeşitli kesit çalışmaları ile mekânsal dengenin yolun iki tarafında da sağlanması amaçlanmıştır. 1,5 kilometrelik bu aks boyunca simetrinin sürdürüldüğü tasarımda; mevcut kanala dekoratif bir görünüm kazandırılırken, fıskiye sistemleri ve led aydınlatma düşünülmüştür. 1 adet 34 metre çapında merkez havuz ve 340 metre uzunluğunda, 4 metre eninde kanal tasarlanmıştır. Dekoratif kent mobilyaları ile bitkisel peyzaj kompozisyonları tasarımın destekleyici elemanları olmuştur.
Şehir merkezine kadar karşılama aksi olması amaçlanan projede giriş kapısı için, proje alanının ulaşım analizleri yapıldıktan sonra, yol düzenine göre; giriş kapısını aslında bir duvarın temsil edebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu enteresan fikir ile birlikte, havaalanı bölgesinden, "checkpoint" kontrol noktasının geçildiği alan için 80 metre uzunluğunda karşılama duvarı tasarlanmıştır. Tasarımın amacı; havaalanı vip bölgesi ile şehir merkezinin kesişiminin mekânsal olarak vurgulanmasıdır. Özel bitkilerin kullanıldığı, farklı renkte doğal taşlarla oluşturulan tasarım, ışık ve su gösterileri ile desteklenmiştir.
Yaklaşık 1000 sene önce ilk uçağı yapıp uçmayı gerçekleştiren alim olan Abbas Bin Firnas anıtının peyzaj tasarımı genel proje konseptinden farklı düşünülmüştür. Böylelikle genel içinde özel bir mekan ile yapısal ve bitkisel kontrast sağlamak amaçlanmıştır. Abbas Bin Firnas dünyada uçmayı ilk deneyen kişi olduğu için, yükselişini ve cesaretini vurgulayan bir tasarım düşünülmüştür. Bitkiler ve havuzdaki fıskiye boyları, anıtı merkez kabul edecek şekilde yükselmektedir. Anıt platformu ve havuzun biçimsel formunu oluşturan türkmen yıldızı; türk devletlerinde birlik ve beraberliğini temsil etmektedir. Irak bayrağını temsil eden sıralı çakıllar ve bitkiler tasarımı bir parçası olmuştur. Platformun malzemesi olarak granit taşı kullanılmıştır.,
Bağdat Uluslararası Havaalanı'ndan, şehir merkezine devam eden kilometrelerce uzunluğundaki duvarlarından; havaalanı bölgesinde bulunan 6 kilometre uzunluğundaki bölümü için üç farklı modülde tasarım oluşturulmuştur. Tasarımlar seramik rölyef panolar, arkasına led aydınlatma yapılacak saydam yüzey kaplama şeritleri ve kompakt lamine ahşap tekstür panolar olarak kurgulanmıştır. Ayrıca tüm duvar boyunca saksı ve çiçekler ile düşey bir peyzaj etkisi düşünülmüştür. Aydınlatma konsepti ise yüzey yıkayıcı spot ve led aydınlatma armatürleri ile sağlanmıştır. Şehir merkezine kadar karşılama aksı olması amaçlanan projede giriş kapısı için, proje alanının ulaşım analizleri yapıldıktan sonra, yol düzenine göre; giriş kapısını aslında bir duvarın temsil edebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu enteresan fikir ile birlikte, havaalanı bölgesinden, "checkpoint" kontrol noktasının geçildiği alan için 80 metre uzunluğunda karşılama duvarı tasarlanmıştır. Tasarımın amacı; havaalanı vip bölgesi ile şehir merkezinin kesişiminin mekânsal olarak vurgulanmasıdır. Özel bitkilerin kullanıldığı, farklı renkte doğal taşlarla oluşturulan tasarım, ışık ve su gösterileri ile desteklenmiştir. Toplam 150 m2 su yüzey alanı bulunmaktadır. Hem çift merkezli, hem de simetri ile tasarlanan karşılama duvarının çizgisel yapısı, süreç içinde, statik ve mekanik çözümlemelerde de kolaylık sağlamıştır. 80 metrelik karşılama duvarının ana aksi, geliş ve gidiş yönünde görüş açısını doğrudan sağlayacak şekilde tasarlanmış ve konumlandırılmıştır. Malzeme seçimleri, doğal taşlardan; granit, oniks ve mermer olarak belirlenirken; desen ve dokuları ile oluşturulacak görsel etki, hareketli aydınlatma konseptinin tasarlanması ile tamamlanmıştır. Su oyunları, duvarda oluşturulan kademelerden yararlanılarak düzenlenmiştir. Duvarın merkezinde su ile sağlanan hareketlilik, özellikle oniks taşının özel yapısı ilesürdürülmüştür.
Küre ileçsi doğumlu inebolu nüfüsuna kayıtlı yüksek şehir plancısı genç hemşerimiz Hüseyin Kubilay Salihvatandaş istanbul’da biçok il ve ilçede şehrin önemli meydanlarının peyzaj ve düzenleme projelerine imza attı.
1974 doğumlu H. Kubilay Salihvatandaş konusuyla ilgili Istanbul büyükşehir belediyesinin önemli birimlerinde görev yaptı. Oldukça önemli birçok kentsel tasarım projelerinde yer aldı. Ortağı olduğu Meta Peyzaj Planlama LTD. ŞTİ. Halen birçok önemli projeye imza atmaya devam ediyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Plalama Bölümünde yüksek lisansını 2001 yılında tamamlayan Salihvatandaş şuan Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi kamu yönetimi lisans öğrencisi.
Yüksek şehir plancısı genç hemşerimiz yoğun çalışmalarının yanında birçok sosyal faaliyetin içinde yer alıyor. Yaklaşık on tane dernekte üst düzeyde yöneticilik yapıyor.
Birçok mahareti bulunan Salihvatandaş yaklaşık on yıl kadar profesyonel futbol hakemliği yaptı. Ayrıca üç yıl kadarda savunma amaçlı uzak doğu sporlarıyla uğraştı. Kasdost A.Ş Ortaklarından olan Kubilay Bey siyasetlede uğraşıyor
H. Kubilay Salihvatandaş siyasetle ilgisini şöyle anlatıyor; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğam’ın kurduğu AK PARTİ ile siyaset hayatına girdim. Yeni hareketin içinde Fatih İlçe kurucu gençlik kolları teşkilatlanmadan sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği ile başkandım. Fatih ilçe gençlik kolları Başkanlığı yaptım 28 Mart seçimlerinde Fatih Belediye’si Meclis üyesi seçildim. Halem İmar Komisyonu, Kültür ve Eski Eserler Komisyonunda görev yapmaktayım Hüseyin Kubilay Salihvatandaş Kastamonu ilçe belediyelerinede çevre düzenleme ve peyzaj projeleri yaptı. Son olarakta inebolu ve ağlı belediyesi için hazırladığı projeler uygulanmasının yapılması için ilk baharı bekliyor. Memleketimizde kış ayları sert geçtiği için kış aylarında açık alanda inşaat çalışması yapılamıyor.
İzmit Belediyesi’nin en prestijli projelerinden olan Kültür Tepesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Açılış törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Milletvekili Fikri Işık, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan mahalle muhtarları, siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Mehteran Bölüğünün gösteriler yaptığı açılışta konuşan Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, "Adaletli, herkesin belediye başkanı olma anlayışı ile kolları sıvadık. Yeni bir İzmit anlayışı ile her gün bu kente yeni değerler kattık. 2 yılda 40 parkı halkımızın hizmetine sunduk. Dünyanın en prestijli su sporları merkezi olan Gölkaypark’ı kentimize kazandırdık. Mahalle meydanları, mahalle konakları, Cephanelik’teki spor kompleksi, taksi durakları, cadde ışıklandırmaları İzmit’e ayrı bir hava kattı. Tarih Koridoru Projesinin bir parçası olan Kültür Tepesi kentimize ayrı bir değer katmıştır. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerinin yer aldığı bu bölge 1 yıl öncesine kadar mezbelelik bir haldeydi. İçimizi sızlatan bu duruma seyirci kalamazdık ve yüreğimizi kabartan bir çalışma ile bölgeyi bu hale getirdik. Mecliste engellenmeseydik projeyi 6 ay önce İzmitlilerin hizmetine sunacaktık. Bizi engellemeye çalışanlar, Kültür Tepesi’nin bir parçası olan Şelaleyi görünce inanıyorum ki mahcup olacaklardır” dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de yaptığı konuşmada” İzmit’in en nadide yeri yıllarca hoyratça kullanılmıştı. Kocaeli de müthiş bir değişim var. Son zamanlarda tarihe ve kültürel değerlere sahip çıkılmaya başlandı. Tarihi değerler eğer içinde yaşanılırsa bir anlamı olur. Kültür Tepesi de bunun güzel bir örneğidir. Başkan Doğan’ı böylesine güzel bir yeri İzmitlilere kazandırdığı için kutluyorum" dedi. Konuşmaların ardından Bakan Ergün ve beraberindekiler, şelaleye su veren butona birlikte basarak İzmit’e değer katacak projeyi hayata geçirdiler.
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde açılışı mayıs ayında yapılan saat kulesi, Atatürk heykeli ve yapay şelalenin bulunduğu Kültür Tepesi'nde belediyenin düzenlediği Ramazan ayı etkinliklerinde çok sayıda vatandaş iftarın ardından bir araya geliyor.
Teravih namazının ardından Kemalpaşa Mahallesinde Atatürk anıtının bulunduğu araç trafiğine kapalı olan sokakta buluşan İzmitliler, aileleriyle hoş bir Ramazan akşamı geçirmenin keyfini sürüyor. Dileyenin belediyenin koyduğu büyük ekran televizyonda Türk filmi izleyebildiği sokakta, dileyenler eski tip cumbalı ev dekorunda hazırlanan stantlarda alışveriş yapıp, közde pişirilen Türk kahvesini yudumlamanın ayrıcalığını yaşıyor.
Türk sanat müziği dinletisi sunulan etkinliklerde çocuklar da çeşitli yarışma ve gösterilere katılıyor.
Tarihi saat kulesinin arka fonunu oluşturduğu yapay şelale ise yaklaşık 30 metreden dökülen sularıyla geceye serinlik katıyor.
İzmitliler, Atatürk heykeli, saat kulesi, Osmanlı'nın Anadolu'daki tek sarayı olan Av Köşkünün bulunduğu bölgede gezerek, içerisinde manzara seyir terasları, yürüyüş yolları, dinlenme alanları, ahşap pergolalar, açık oturma alanları, fıskiyeli ve katlı süs havuzları, yapay şelale, kafeterya ve çocuk oyun alanı bulunan kültür tepesinde geç saatlere kadar vakit geçiriyor.
NİKAH MASASI'NDAN ÖNCE KÜLTÜR TEPESİ'NE
Hayatlarını birleştirmeye karar veren Kadriye Boran ile Ozhan Süzük, nikah masasına oturmadan önce soluğu Kültür Tepesi'nde aldılar. Atatürk Heykeli, Şelale ve Saat Kulesi'nin bulunduğu Kültür Tepesi'nde bol bol hatıra resmi çektiren gençler, proje nedeniyle İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan'a teşekkür ederek" En mutlu günümüzü böylesine güzel bir projenin olduğu yerde ölümsüzleştirmek istedik. Fotoğrafçıda fotomontajlı resim çektirmektense burada doğal ortamda bulunmak daha güzel" şeklinde konuştular. Başkan Doğan'a çifti kutlayarak" Bir yıl öncesine kadar İzmit'e yakışmayacak görüntülerin olduğu bir yeri fotoğraf karelerinde yer alacak kadar güzel hale getirmenin mutluluğu içindeyiz. Projeye başlarken" Kültür Tepesi İzmit'in en güzel yeri olacak. Burada gelin-damatlar fotoğraf çektirmeye gelecek" demiştim. Bugünkü tablo bunun en güzel örneğidir" dedi.
CAZİBE MERKEZİ
Bu arada İzmitli Emin Dursun, Düzce'den gelen konukları İbrahim Mutlu ve çocuklarını Kültür Tepesi'nde ağırladı. Şelale önünde bol bol hatıra fotoğrafı çektiren Mutlu " Çok güzel bir yer olmuş. Bir yıl öncesine kadar buradan geçmeye çekinirdik. Şimdi ise kentimizin en güzle yeri. Misafirlerimi gururla buraya getirdim" diyerek Başkan Doğan'a teşekkür etti. Dr. Doğan'a " yapılan hizmetin vatandaşlar tarafından kabul görmesinin kendileri için en büyük ödül olduğunu söyledi.
İzmit Belediyesinin Ramazan etkinlikleri Kültür Tepesi’nde yapılacak. Bir ay boyunca gerçekleştirilecek etkinlikler için tüm hazırlıkların yapıldığını belirten İzmit Belediyesi Yetkilileri “Yapılan çevre düzenlemesi ve şelale ile şehrimize yakışır hale getirdiğimiz Kültür Tepesi’nde İzmit’lilere unutamayacakları Ramazan geceleri yaşatacağız. İddialı bir program hazırladık. Etkinliğe katılacak hemşerilerimiz eğlenceye doyacaklar ve buradan hem şelalenin hem de Körfezin güzelliklerini izleme fırsatı bulacaklar. Ramazanda herkesi Kültür Tepesine bekliyoruz” dediler. Etkinlik boyunca Kültür Tepesi’nde stantlar kurulacağını ve bunların kiraya verileceğini de sözlerine ekleyen yetkililer, stant kiralamak isteyenlerin 0 532 252 99 43 nolu telefondan bilgi edinebileceklerini söylediler. Hacıvat-Karagöz, animasyon, tiyatro, kukla gösterileri ve sürpriz konuklar ile renkli Ramazan geceleri İzmitlileri bekliyor.
İstanbul Gaziosmanpaşa Kas-Der Kastamonunular Derneğince 16 Aralık 2006’da düzenlenen gece Tarabya Yıldızlar Restoran’da Yapıldı.
Geceye Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı hemşerimiz Erhan Erol, Kas-Der Genel Başkanı Yücel Gündoğdu ve çok sayıda Kastamonulu katıldı.
Gecede İnebolulu hemşerimiz ve inebolu ve çevresi iktisadi, Kültür ve Kalkınma Derneği(İKADER)
Yönetim kurulu üyesi Meta Peyzaj Planlama Ltd. Sti. Sahibi Hüseyin Kubilay Salihvatandaş yılın genç iş adamı ödülünü aldı.
İnebolu Belediyesi, Aşağı Hatıpbağı Mahallesi’ne yeni park alanı kazandırıyor.
Altıkulaç Caddesi ile Hacı Ziya Efendi
Sakağı’nın kesiştiği noktada bulunan 400 metrekarelik alan park alanı olarak düzenleniyor.
Belediye tarafından gerçekleştirilen ihaleyi KDV dahil 48bin 400YTL fiyatla alan Çelikkaya inşaat çalışmalara başladı.
Projesi mimar hemşerimiz H. Kubilay Salihvatandaş tarafından hazırlanan park alanında çocuklar için oyun ekipmanları, oturma grupları, ahşap çardaklar buluncak. Yeşil alanında yer alacağı park geceleri aydınlatılacak.
Tabanına beton parke döşenecek olan parkın yapımı kısa süre içinde tamamlanarak halkın ve çocukların hizmetine sunulacak.
KOCAELİ (İHA) - İzmit Belediyesi’nin en prestijli projelerinden olan Kültür Tepesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Açılış törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Milletvekili Fikri Işık, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan mahalle muhtarları, siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Mehteran Bölüğünün gösteriler yaptığı açılışta konuşan Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, "Adaletli, herkesin belediye başkanı olma anlayışı ile kolları sıvadık. Yeni bir İzmit anlayışı ile her gün bu kente yeni değerler kattık. 2 yılda 40 parkı halkımızın hizmetine sunduk. Dünyanın en prestijli su sporları merkezi olan Gölkaypark’ı kentimize kazandırdık. Mahalle meydanları, mahalle konakları, Cephanelik’teki spor kompleksi, taksi durakları, cadde ışıklandırmaları İzmit’e ayrı bir hava kattı. Tarih Koridoru Projesinin bir parçası olan Kültür Tepesi kentimize ayrı bir değer katmıştır. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerinin yer aldığı bu bölge 1 yıl öncesine kadar mezbelelik bir haldeydi. İçimizi sızlatan bu duruma seyirci kalamazdık ve yüreğimizi kabartan bir çalışma ile bölgeyi bu hale getirdik. Mecliste engellenmeseydik projeyi 6 ay önce İzmitlilerin hizmetine sunacaktık. Bizi engellemeye çalışanlar, Kültür Tepesi’nin bir parçası olan Şelaleyi görünce inanıyorum ki mahcup olacaklardır” dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de yaptığı konuşmada” İzmit’in en nadide yeri yıllarca hoyratça kullanılmıştı. Kocaeli de müthiş bir değişim var. Son zamanlarda tarihe ve kültürel değerlere sahip çıkılmaya başlandı. Tarihi değerler eğer içinde yaşanılırsa bir anlamı olur. Kültür Tepesi de bunun güzel bir örneğidir. Başkan Doğan’ı böylesine güzel bir yeri İzmitlilere kazandırdığı için kutluyorum" dedi. Konuşmaların ardından Bakan Ergün ve beraberindekiler, şelaleye su veren butona birlikte basarak İzmit’e değer katacak projeyi hayata geçirdiler.
İzmit’in en önemli projelerinden biri olan ve içinde şelalenin de bulunduğu Kültür Tepesi projesi 5 ay içinde hizmete giricek. Bu alan daha once harabeye dönmüş ve tinercilerin mekanı haline gelmişti.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir, her döneme ait eserleri barındırıyor.
Tarihi yapıların en çok bulundğuğ yer İzmir saat Kulesi’nin bulunduğu alan. İzmit Belediyesi bu Alana ‘Kültür Tepesi’ adını vererek bölgede yeni bir çalışma başlattı. Çalışma çerçevesinde tarihi eserler canlandırılıyor. Saat Kulesi’nin alt kısmındaki yamaca şelale projesi eklendi. Bir süredir çalışmalara ara verilen şelale projesinde çalışmalar yeniden başladı.
Bölgede incelemerde bulunan İzmir Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, çalışmaların en geç yaz başında tamamlanacağını söyledi. Doğan, “Kültür Tepesi Atatürk Heykeli, Saat Kulesi, Av Kökü ile Tarih Koridoru’nun önemli bir parçasıdır. Burdaki peyzaj düzenlemesi meclisimizde çıkan sorun nedeniyle 3-4 aylık gecikme ile başlamıştır. Şu anda çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor ve 4-5 ay sonar bu güzelliği İzmitlilerle paylaşıcağız” dedi.
Kolordu sinemasının bulunduğu yerin kültür ve sanat alanı olarak değerlendirileceğini de kaydeden Başkan Doğan, tarih koridoru projesinin Kültür Tepesi, Kapanca Sokak ve Akçakoca’daki pek çok eserle kataloglara geçecek duruma geleceğini sözlerine ekledi.
İzmit Belediyesi’nin en prestijli kent projeleri arasında yeri alan Kültür Tepesi, büyük ilgi görüyor.
Açılış sonrası ufak rötüşların sürdüğü bölgede Başkan Yardımcısı Murat Demir ve teknik elemanlarıyla birlikte inceleme yaopan Başkan Doğan, farklı kentlerden ziyaretçileri Kültür Tepesinde görünce çok mutlu oldu. İstanbul’da özel bir okulda öğretmenlik yapan hint asıllı Amerikalı Aisha Mohyuddin ile İngiliz Nick Pangere Gültür Tepesi’ne hayran kaldı. Bölgedeki incelemeleri sırasında, Başkan ile tanışan konuk öğretmenler, Dokan’ı kutluyacak cok güzel bir yaşam alanıyla karşılaştıklarını dile getirdiler. Başkan Doğan farklı kültürlerden insanları İzmit’te ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyleyerek, “Bu projeye başladığımızda kentin tanıtımına ciddi katkıları olacağına inanıyorduk. İstanbul gibi potansiyel turist deposu bir kentten insanların kentimize gelerek ziyaret yapmaları amaçladığımız hedeflere hızla ilerlediğimizin önemli bir göstergesidir. Yine idda ediyorum, gerek kültür Tepesi, Gerekse gölkaypark bu kentte turist çekere, tanıtıma önemli katkılar vermeyi sürdürecek” dedi. Başkan Doğan Tokat’ın Zile ileçesinden kentimize akraba ziyareti için gelen Binay ailesiyle de şelalenin önünde bir süre sohbet etti